Οι Κίνδυνοι Του Διαδικτύου


  • Ανεπιθύμητα Μηνύματα

    Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν. Παραδείγματα ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι:
  1.  Μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά για αμφίβολα προϊόντα
  2. Μηνύματα με περιεχόμενο που συσχετίζεται με ψευδοτυχερά παιχνίδια
  3. Ψευδονομικές υπηρεσίες
  4. Πορνογραφικό υλικό 

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι και η λήψη αλυσιδωτών μηνυμάτων (chain e-mails). Στα μηνύματα αυτά, ο αποστολέας ζητά από τον παραλήπτη να προωθήσει το μήνυμα σε άλλα άτομα, τα οποία γνωρίζει. Ο κίνδυνος εδώ, είναι ότι κάθε φορά που προωθούμε ένα μήνυμα, αν δεν είμαστε προσεχτικοί, μαζί με αυτό εμφανίζεται και η ηλεκτρονική διεύθυνση όλων των προηγούμενων ατόμων που προώθησαν το ίδιο μήνυμα. Έτσι, δεν γνωρίζουμε ποιος θα παραλάβει το μήνυμα και τι θα κάνει με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι οποίες θα εμφανίζονται σε αυτό.



 

  • Cyberbullying 
Με την άνοδο των social media, ένας νέος τρόπος εκφοβισμού έχει εμφανιστεί. Πρόκειται για το cyberbullying, γνωστό και ως διαδικτυακός εκφοβισμός. Συνήθως γίνεται με την αποστολή προσβλητικών ή απειλητικών μηνυμάτων, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στον παραλήπτη. Οι εκφοβιστές βασίζονται στην φαινομενική ανωνυμία που τους παρέχει η οθόνη, για να προβούν στις πράξεις αυτές, θεωρώντας πως ο εντοπισμός τους δεν είναι δυνατός και πως έτσι δεν θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους. Όμως η διαρκής παραλαβή τέτοιων μηνυμάτων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των θυμάτων. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη ακόμα και τάσεις αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας παρατηρούνται συχνά σε θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. 



  • Αποπλάνηση (grooming)

    Αποπλάνηση συμβαίνει όταν άγνωστοι εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση. 
Στο Διαδίκτυο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο συνομιλητής μας στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες, ακόμα και αν βλέπουμε τη φωτογραφία του ή αν χρησιμοποιούμε κάμερα. Έτσι, πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό, δίνουν ψεύτικα στοιχεία και ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματά τους, με στόχο να αναπτύξουν φιλική με αυτά σχέση και να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες. 

Τα δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των νέων αλλά και δημοφιλές μέσο αποπλάνησης. Αυτά είναι εικονικά μέρη όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να «συναντηθούν» και να «συνομιλήσουν» μέσω μηνυμάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι οποιοσδήποτε μπορεί, χρησιμοποιώντας απλά ένα ψευδώνυμο, να παρακολουθεί ή να συμμετέχει σε συζητήσεις μας.

 


  • Ιοί

Ιός είναι κακόβουλο πρόγραμμα, το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή, συνήθως εν αγνοία του χρήστη, και ενεργοποιείται είτε κάποια προκαθορισμένη χρονική στιγμή είτε ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. Η ενεργοποίηση ενός ιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάφορες συνέπειες, επικίνδυνες ή μη. Συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το συνεχές άνοιγμα διαφόρων παραθύρων στην οθόνη, μπορεί όμως και να προκαλέσει την καταστροφή δεδομένων σε αρχεία ή άλλες βλάβες. Ένας ιός ενσωματώνεται σε ηλεκτρονικά μηνύματα και προγράμματα, έτσι ώστε όταν ανοίξουμε τα μηνύματα αυτά ή εκτελέσουμε τα προγράμματα, ενεργοποιούμε άθελά μας και τον ιό.




  • Ηλεκτρονικός Τζόγος
Με τον όρο Ηλεκτρονικός Τζόγος εννοούμε τη δραστηριότητα κατά την οποία δύο ή περισσότερα άτομα συναντώνται διαδικτυακά με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων. Μια τέτοια δραστηριότητα περιλαμβάνει το ρίσκο της πραγματικής οικονομικής απώλειας ή του κέρδους. 

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του τζόγου είναι η απώλεια χρημάτων. Κάποιος μπορεί να χάσει τις οικονομίες του, το σπίτι του, την περιουσία του ακόμη και το/τη σύζυγό της/του. Πολλοί είναι αυτοί που εθίζονται και δεν μπορούν να σταματήσουν πιστεύοντας πως στον επόμενο γύρο θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Έτσι εκτός από την σπατάλη πολλών χρημάτων οδηγούνται παράλληλα στη σπατάλη πολλού χρόνου, παραμέληση των υποχρεώσεών τους με όλες τις επακόλουθες συνέπειες του εθισμού. Είναι γνωστό ότι ακόμα και η ενασχόληση με περιβάλλοντα τζόγου, στα όπου δεν γίνεται χρήση πραγματικών χρημάτων, μπορεί να προκαλέσει τον εθισμό.
Η ευκολία πρόσβασης σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου αυξάνει τους κινδύνους εμπλοκής παιδιών και εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΑΠΟ SCAMS